Vad är Teknikland?

Teknikland är en retroteknisk värld av mitlitärhistoria, fordon och annan kul gammal teknik. Här väcks minnen till liv hos den som upplevt vår 1900-talshistoria. För oss är besökare i alla åldrar lika viktiga och vi har därför byggt lekmiljöer för barnen i alla utställningar. Teknikland drivs mestadels ideellt av medlemmar i våra ägarföreningar med stöd av Stiftelsen Jamtli.

På Teknikland finns något att göra för alla. Tekniklands utställningar ska inte ses utan de ska genomföras. I alla utställningar finns aktiviteter för alla åldrar. Vi har satsat extra mycket på att barnen ska hitta aktiviteter överallt. Därför har vi bland annat elbilar för de minsta och digitalt pistolskytte för de större.

Utställningar sommaren 2021

Inför årets säsong har en hel del förbättringsåtgärder och uppdateringar gjorts i befintliga utställningar.

  • Soldatliv – att göra lumpen förr i tiden
  • Tekniklandsverkstaden – ”Uppfinnarverkstad” för alla åldrar. Prova på olika sätt att jobba med teknik i vår färgsprakande verkstad
  • LEGO – var med och bygg din egen konstruktion, ställ sedan ut i lilla LEGO-utställningen
  • Motorsläde – ta del av världens första patenterade motorsläde, snöskoterns föregångare
  • 6-spann – se hur det såg ut när artilleriet drog fram sina pjäser med 6 stycken hästar förspända
  • Flyg och Lotta – flygmuseum med ett trettiotal flygplan samt utställning om lottornas verksamhet. Sveriges viggen-museum
  • Gröna Gubbar överallt – en lekfull utställning om Östersunds garnisons historia
  • Älskade veteraner – Veteranbussar från 1920-tal till 1970-tal och deras förare
  • På hemligt uppdrag – En utställning fylld av hemligheter. Historier om spioner, agenter och kurirer från Jämtland och Härjedalen från 1940- 1980-tal
  • Pelles Lekland – Lekmiljöer inspirerade av Jan Löfs sagor från Junibacken i Stockholm. Lek i Morfars fyr eller Trädrakens rutschkana med hemlig drakgömma

Historia

Teknikland ligger vid Optands flygfält som är ett levande flygfält med många olika aktörer, bland annat modellflygare och flygklubbar. Flygfältet har en historia som hemlig flygbas under Kalla Kriget och har använts som flygfält sedan 1940-talet. Sveriges första civila fallskärmsklubb finns också på flygfältet.

1995 öppnade Flyg och Lottamuseet vid Optands flygfält. Museet visar jämtlands flyghistoria genom ett trettiotal flygplan, civila och militära samt relaterade föremål. I Flyg o Lottamuseet finns också en Lottautställning som visar främst flyglottornas verksamhet.

Tillsammans med Flyg och Lottamuseet, Militärmuseiföreningen och Jemtlands veteranbilklubb skapade Stiftelsen Jamtli 2007 ett nytt aktiebolag, Optand Teknikland AB. Det nya bolaget byggde genom ett EU-projekt upp Teknikland. Den 5 juni 2010 öppnade Teknikland portarna.

Efter en konkurs 2012 på grund av återtagna EU-stöd skapade man ett nytt bolag. Jämtland Teknikland AB som nu driver Tekniklands verksamhet vidare.

Teknikland ingår i nätverket för statens försvarshistoriska museer SMHA.

Ägare och samarbetspartners

Teknikland drivs som ett aktiebolag med elva stycken ägare.

Stiftelsen Jamtli

Militärmuseiföreningen i Jämtlands län

Jämtlands fältartilleri

Jemtlands radioamatörer

Järnvägsmuseiföreningen i Jämtland

Jemtlands veteranbilklubb

Curt Sillström Entreprenad och fastighet AB

Östersunds flygklubb

Östersunds fallskärmsklubb

Östersunds modellflygklubb

Svensk flyghistorisk förening Jämtland/Härjedalen